Nâr ~ نار
Lugat-ı Remzi - Nâr ~ نار maddesi. Sayfa: 796 - Sira: 7
Lugat-ı Remzi; Nâr maddesi. osmanlıcada Nâr ne demek, Nâr anlamı manası, Nâr osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte Nâr hakkında bilgi. Arapça Nâr ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada Nâr anlamı
Lugat-ı Remzi - نار Nâr ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
Nâr ~ نار güncel sözlüklerde anlamı:
NAR ::: (C.: Niran, envar, niyere, niyâr) Ateş. Cehennem. * Bir meyve adı. * Mc: Allahın gadabı. * Yakıcı, azab verici her şey. Şer. Dalâlet. Sefâhet.
"); nâr ::: (f. i.) : bot. nar.
nâr ::: (a. i.) : 1) ateş, od. 2) cehennem. Etıl-i nâr : cehennemlik olan. El-intizârü eşddü min-en-nâr : bekleme, ateşten daha şiddetlidir. İhrâk-bi-n-nâr : ateşle yakma. 3) yakıcı şey [ateş gibi] . Küre-î nâr : jeol. ateş küre.
nâr-ı beyzâ ::: kim. akkor.
nâr ::: ateş, cehennem.
NaR ::: Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyuruyor ki:
Medîne-i münevverede pahalılık oldu. Yâ Resûlallah fiyatlar yükseliyor. Bize si'r yâni kâr haddi koyunuz denildi. Resûlullah efendimiz; "Narh koyan Allahü teâlâdır. Rızkı genişleten, daraltan, gönderen yalnız O'dur. Ben Allahü teâlâdan bereket isterim" buyurdu. (Hadîs-i şerîf-İbn-i Âbidîn)
Esnafın hepsi fiyatları, fâhiş olarak yâni mal oluş fiyatının iki misline arttırdığı, millete zarar ve zulüm hâline geldiği zaman, hükûmetin, tüccarlara danışarak uygun bir narh koyması câiz (uygun) olur. (İbn-i Nüceym)
Nar :::
- Ateş.
- Nargillerden, yaprakları karşılıklı, çiçekleri büyük, koyu kırmızı renkte, küçük bir ağaç (Punica granatum).
- Bu ağacın kırmızımtırak sarı sert bir kabukla örtülü, içinde çok sayıda kırmızımtırak, sulu taneler bulunduran yuvarlak yemişi.
- Nargiller (Punicaceae) familyasından, meyvesi için kültürü yapılan, yan ağaçsı, kırmızı çiçekli bir bitki.T. : rummân
nâr ::: ateş , cehennem
nâr ::: ateş
nâr ::: nar
nâr ::: ateş
NAR :::