Çağdaş Sözlük

Şerh ~ شرح

Lugat-ı Remzi - Şerh ~ شرح maddesi. Sayfa: 716 - Sira: 24

Lugat-ı Remzi; Şerh maddesi. osmanlıcada Şerh ne demek, Şerh anlamı manası, Şerh osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte Şerh hakkında bilgi. Arapça Şerh ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada Şerh anlamı

Lugat-ı Remzi - شرح Şerh ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

Şerh ~ شرح güncel sözlüklerde anlamı:

şERH ::: Açma, genişletme. * Açıklama. Anlaşılanı anlatma. Bir yazı veya konuşmayı kolay anlaşılması için izah etme, tafsil etme. * Bir şeyi dilim dilim kesme. * Bollaştırma. * Bir müşkil ve mübhem makaleyi açıklama, keşif ve izhar etme. * Açıklanmış yazı, risale.

şERH ::: Her nesnenin evveli. * Her sene yeni doğan deve yavruları. * Yiğitlik. * Yarmak.

şerh ::: (Şürûh) : 1) açma, ayrma. 2) açıklama, * açımlama {bir ibareyi veya eseri-] . 3) bir kitabın ibaresini kelime kelime açıp îzah ederek yazılan kitap. 4) açık anlatma, (bkz. : îzâh, tafsîl).

şerh ::: açıklama.

şERH ::: Münyet-ül-musallîdeki; "(Halâda ve her yerde) abdest bozarken kıbleye dönülmesi" ibâresi, Halebî kitâbında şöyle şerh edilmektedir: "Çünkü ihtiyâç giderme sırasında ön ve arkayı kıbleye çevirmemek edeptendir. Ön ve arkayı kıbleye dönmek tahrîmen yâni harama yakın mekruhtur. (Unutulursa, üstünü kirletmek tehlikesi veya başka tehlike varsa mekruh olmaz). Bu yönelmenin evde veya tenhada olması arasında fark yoktur. Nitekim Peygamber efendimiz; "Abdest bozarken ön ve arkanızı kıbleye çevirmeyiniz" buyurdu. Küçük çocukları bu cihetlere (yere) karşı tutarak abdest bozdurmak da mekrûhtur (büyüklere haram olan şeyi küçüklere yaptırmak, yaptırana haram olur. Meselâ erkek çocuğuna ipek giydiren, zînet eşyâsı takan ve çocuklarına içki içiren kimse, haram işlemiş olur). Yine din âlimleri buyurdu ki: Uykuda ve başka durumlarda ayakları kıbleye, mushafa veya din kitablarına doğru uzatmak mekruhtur. Yüksekte iseler mekruh olmaz. Güneşe ve aya karşı abdest bozmak da (tenzîhen) mekruhtur. Çünkü bunlar Allahü teâlânın büyüklüğünü gösteren iki alâmettir (delîldir). (M. Sıddîk bin Saîd)

Şerh :::


  1. Açma, ayırma.

  2. Bir anlatım veya kitabı açıklama, yorumlama.

  3. Bir şeyi açıklamak amacıyla yazılmış kitap.

  4. Açık ve ayrıntılı anlatma.

  5. açım. ~ etmek: açımlamak.

şerh ::: açıklama , açma , açılama

şerh ::: ‬açma

şerh ::: açılama

Şerh ::: Kişisel hakların, devir sınırlamalarının ve geçici tescilin, tapu siciline yazılmasını gösteren terim

şerh ::: (Şürûh) 1) açma, ayrma. 2) açıklama, * açımlama {bir ibareyi veya eseri-] . 3) bir kitabın ibaresini kelime kelime açıp îzah ederek yazılan kitap. 4) açık anlatma, (bkz. : îzâh, tafsîl).

Şerh ::: Şahsi hakları, temlik (devir) sınırlamalarını ve geçici tescilleri tapu kütüğünde belirten yazıların (kayıtların) genel adı.

Şerh ::: Kişisel hakların, devir sınırlamalarının ve geçici tescilin, tapu siciline yazılmasını gösteren terim

şerh ::: açma, ayırma, yorum

şerh :::

kişisel hakların, devir sınırlamalarının ve geçici tescilin, tapu siciline yazılmasını gösteren terim

ŞERH :::

Açma, genişletme. * Açıklama. Anlaşılanı anlatma. Bir yazı veya konuşmayı kolay anlaşılması için izah etme, tafsil etme. * Bir şeyi dilim dilim kesme. * Bollaştırma. * Bir müşkil ve mübhem makaleyi açıklama, keşif ve izhar etme. * Açıklanmış yazı, risale