Efsâne ~ افسانه
Lugat-ı Remzi - Efsâne ~ افسانه maddesi. Sayfa: 93 - Sira: 27

Lugat-ı Remzi; Efsâne maddesi. osmanlıcada Efsâne ne demek, Efsâne anlamı manası, Efsâne osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte Efsâne hakkında bilgi. Arapça Efsâne ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada Efsâne anlamı
Lugat-ı Remzi - افسانه Efsâne ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
Efsâne ~ افسانه güncel sözlüklerde anlamı:
EFSANE ::: Masal. Uydurulmuş yalan hikâye.
efsâne ::: (f. i.) : 1) asılsız hikâye, masal, boş söz, sâçmasapan lâkırdı. 2) dillere düşmüş, meşhur olmuş hâdise. (masal ve büyü)
efsâne vö efsun ::: boş lâkırdı.
efsâne ::: uydurulmuş hikâye, mitoloji.
Efsane ::: Eskiden beri söylenegelen, olağanüstü olaylara ve kişilere yer veren, konuşma diliyle oluşturulmuş, üslup kaygısından uzak hayali öykülerdir. Tabiatüstü özellikler gösteren kişilerin hayatlarının ve olayların anlatıldığı bu hikayeler halkın hayalgücüyle yarattığı "ideal insan tipi"ni verir ve nesilden nesile anlatılır. Efsane ile masallar arasında uygunluk vardır. İki türde de olağanüstü olaylar işlenir. Yalnız efsane daha inandırıcıdır. Bu yönüyle hikaye ve destana yaklaşır.
Efsaneler şöyle ayrılır:
1. Yaradılış efsanesi (Dünyanın yaradılışı, tabiat varlıklarının meydana gelişi, kıyamet günleri.)
2. Tarihi efsaneler.
3. Olağanüstü kişiler, varlıklar ve güçleri konu alan efsaneler.
4. Dini efsaneler.
Türk efsanelerinde kahramanlık, fedakarlık, cesaret, ahlaki davranışlar, sosyal düzene bağlılık, Ahlahın kudretine iman, doğruluk, cömertlik, samimiyet gibi konular yer alır. Genç Osman, Boş Beşik, Çakıcı EFe, Çoban Çeşmesi, Gelin Kaya, Cennet Dağı, Kan Kuyusu, Yusufçuk Kuşu gibi efsaneler halk arasında söylenegelmektedir.
efsâne ::: masal , mitoloji , efsane
efsâne ::: masal
efsâne ::: efsane
efsane ::: mit
EFSANE :::