Çağdaş Sözlük

İştikâk ~ اشتقاق

Lugat-ı Remzi - İştikâk ~ اشتقاق maddesi. Sayfa: 65 - Sira: 5

Lugat-ı Remzi; İştikâk maddesi. osmanlıcada İştikâk ne demek, İştikâk anlamı manası, İştikâk osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte İştikâk hakkında bilgi. Arapça İştikâk ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada İştikâk anlamı

Lugat-ı Remzi - اشتقاق İştikâk ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

İştikâk ~ اشتقاق güncel sözlüklerde anlamı:

işTiKAK ::: Türemek. Bir kökten ayrılan kelimelerin asılları ve birbirleri ile olan münâsebetleri, meydana gelişleri. * Çatallaşmak. Yarılmış bir şeyin bir şıkkını almak. * Edb: Aynı kökten türemiş olan birkaç kelimeyi bir araya getirme sanatı. Misaller:(Edipler edepli olmalı, hem de edeb-i İslâmiye ile müteeddib olmalı. İk.M.)(Zulmü alkışlayamam, zâlimi asla sevemem. Mehmed Akif)

iştikak ::: (a. i.) : nebatların, ('bitkilerin) : çokluktan dolayı birbirine dolaşık, sarmaşık olması.

iştikak ::: (a. i. şakk'dan. c. : iştikakat) : leng. bir kökten gelen kelimelerin birbirleriyle olan ilgileri, fr. etymologie : "ilim, ma'lûmat, ta'lîm, ma'lûm." gibi.

iştikak ::: türeme.

İştikak :::


  1. Yarılmış bir şeyin bir bölümünü alma.

  2. Türeme.

  3. Aynı kökten gelen kelimeleri bir arada kullanma sanatı.

iştikâk ::: türeme

iştikâk ::: ‬türeme

iştikak ::: (a. i.) nebatların, ('bitkilerin) : çokluktan dolayı birbirine dolaşık, sarmaşık olması.

iştikak ::: (a. i. şakk'dan. c. : iştikakat) leng. bir kökten gelen kelimelerin birbirleriyle olan ilgileri, fr. etymologie :

İŞTİKAK :::

Türemek. Bir kökten ayrılan kelimelerin asılları ve birbirleri ile olan münâsebetleri, meydana gelişleri. * Çatallaşmak. Yarılmış bir şeyin bir şıkkını almak. * Edb: Aynı kökten türemiş olan birkaç kelimeyi bir araya getirme sanatı. Misaller:(Edipler edepli olmalı, hem de edeb-i İslâmiye ile müteeddib olmalı. İk.M.)(Zulmü alkışlayamam, zâlimi asla sevemem. Mehmed Akif)