İhtiyât ~ اختياط
Lugat-ı Remzi - İhtiyât ~ اختياط maddesi. Sayfa: 27 - Sira: 5
Lugat-ı Remzi; İhtiyât maddesi. osmanlıcada İhtiyât ne demek, İhtiyât anlamı manası, İhtiyât osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte İhtiyât hakkında bilgi. Arapça İhtiyât ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada İhtiyât anlamı
Lugat-ı Remzi - اختياط İhtiyât ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
İhtiyât ~ اختياط güncel sözlüklerde anlamı:
iHTiYAT ::: Sakınmak. İşleri iyi düşünmek. Tedbirlilik. İşlerde basiret üzere bulunmak. Yedek.
ihtiyat ::: (a. i.) : 1) ilerisini düşünerek, görerek davranma. 2) sakınma, tedbirli, tedarikli bulunma. 3) s. yedek.
ihtiyat ::: ilerisini düşünerek davranma.
iHTiYaT ::: Hanefî mezhebi âlimlerinin çoğuna göre (sabahleyin) ufkun bir yerinde beyazlık başlayınca, (imsak vakti) olup, oruca başlanır. Bundan (6-10 dakika) sonra beyazlık ufk üzerine ip gibi yayılınca, sabah namazı vakti başlar. Ancak oruca imsâk vaktinde başlamak ihtiyatlı olur. Bu taktirde, namaz da oruc da bütün âlimlere göre sahîh, doğru olur. Fakat oruca birinci vakitten yâni imsâk vaktinden sonra başlanırsa, oruc şüpheli olur. Astronomik hesaplar ile birinci vakit bulunmakta ve takvimlere birinci vakit yazılmaktadır. İkinci vakitte, hattâ bundan sonra başlayan kızıllığın yayıldığı zaman oruca başlayanların orucları şüpheli olmaktadır. Yemeyi-içmeyi bırakmayı, şüpheli zamâna tehir etmek, geciktirmek ise, mekruhtur. Hele ikinci vakitten sonra başlayan kızıllığın sonunda başlanılan oruclar, sahîh olmaz. (M. Sıddîk Gümüş)
Bulutlu gecelerde orucun bozulmasından korunmak için ihtiyatlı davranmalı, iftârı biraz geciktirmelidir. Yıldızlar görünmeden önce iftâr eden de iftârda acele etmiş olur. (Şernblâlî)
Zevcin (kocanın), zevcesi (hanımı) için kendi mülkünden onun izni olmadan fıtrasını vermesi câizdir, verebilir. Yine zevcesinin ve evinde olanların fıtralarını, izinleri olmadan karıştırıp verebileceği gibi, toplamı kadar buğdayı ve değeri olan altını bir defâda ölçüp bir veya birkaç fakire verebilir. Fakat ayrı ayrı hazırlayıp, sonra karıştırması veya ayrı ayrı vermesi, ihtiyatlı olur. (İbn-i Âbidîn)
İhtiyat :::
- Herhangi bir konuda ileriyi düşünerek ölçülü davranma, sakınma
Örnek: İhtiyatla, yan duvara tutunarak son basamağa vardığını yukarıdan gördüm. R. H. Karay - Gereğinden fazla olup saklanan şey, yedek
Örnek: Tüpte kalan iki üç taneyi de yol ihtiyatı olarak zorla kendisine kabul ettirdim. R. N. Güntekin - sakıntı.
ihtiyât ::: yedek , tedbirli olma , tedbirli davranış
ihtiyât ::: tedbirli davranış
ihtiyât ::: yedek
ihtiyat ::: (a. i.) 1) ilerisini düşünerek, görerek davranma. 2) sakınma, tedbirli, tedarikli bulunma. 3) s. yedek.
İhtiyat ::: Sakınma;
ihtiyat ::: yedek
ihtiyat :::
İHTİYAT :::