Çağdaş Sözlük

Tesbîh ~ تسبيح

Lugat-ı Remzi - Tesbîh ~ تسبيح maddesi. Sayfa: 270 - Sira: 20

Lugat-ı Remzi; Tesbîh maddesi. osmanlıcada Tesbîh ne demek, Tesbîh anlamı manası, Tesbîh osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte Tesbîh hakkında bilgi. Arapça Tesbîh ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada Tesbîh anlamı

Lugat-ı Remzi - تسبيح Tesbîh ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

Tesbîh ~ تسبيح güncel sözlüklerde anlamı:

TESBiH ::: Sübhânallah demek. Cenab-ı Hakk'ı (C.C.) şânına lâyık ifadelerle yâdetmek. Yâni: Allah'ın zâtında, sıfâtında ve ef'âlinde cemi' nekaisten münezzeh olduğunu ifade etmektir. (Bak: Sübhan)

TESBiH ::: Tahfif etmek, hafifletmek. * Derin uyumak.

TESBiH ::: Dâim olmak, süreklilik. * Bir kimseyi hayatında sena edip övmek.

tesbîh ::: (a. i. sebh'den) : 1) (c. : tesbîhât) "sübhânAllah" kelimesini söyliyerek Allah'a ta'zîm etme. 2) tespih, (bkz. : sübha).

tesbih ::: "sübhanallah" demek.

TESBiH ::: Allahü teâlâ, âyet-i kerîmede meâlen buyuruyor ki:

Yedi gökle yer ve bunların içinde bulunan (melekler, cinler ve insan)lar Allahü teâlâyı tesbîh ederler. Her şey, Allahü teâlâyı hamd etmekle tesbîh eder. Fakat siz, onların tesbîhini anlayamazsınız. (İsrâ sûresi: 44)

Deccâl'in zamânında bulunan mü'minlerin gıdâsı, meleklerin gıdâsı gibi, tesbîh ve takdîs etmek olur. Allahü teâlâ o zaman tesbîh ve takdîs edenlerin açlığını giderir. (Hadîs-i şerîf-Dürret-ül-Fâhire)

Allahü teâlâ, ibâdetler içinde, Zilhicce'nin ilk on gününde yapılanları daha çok sever... Bu günlerde çok tesbîh ediniz!.. (Hadîs-i şerîf-Rıyâd-un-Nâsihîn)

Tesbîh etmek, tövbenin anahtarı, hattâ özüdür. Tesbih atmek, günahların yok olmasına ve kötülüklerin affolmasına sebeb olur. Namazdaki kusûrlar, tesbîh ile örtülür. (Ahmed Fârûkî)

2. Namaz kılmak.

Allahü teâlâ, âyet-i kerîmede meâlen buyuruyor ki:

Akşam ve sabah vakitlerinde Allah'ı tesbîh edin. Göklerde ve yeryüzünde onların yaptıkları ve ikindi ve öğle vakitlerinde yapılan hamdler, Allahü teâlâ içindir. (Rûm sûresi: 17, 18)

Resûlullah efendimiz, bir kadının tesbîhleri, çekirdeklerle saydığını görerek men etme-miştir. Riyâ ve gösteriş için tesbih kullanmak mekrûhtur. (İbn-i Âbidîn)

tesbih ::: Allah'ı yüce tutarak kusurdan uzak ifadelerle anma , kusurlardan beri kılma , "sübhanallah" demek , sübhanallah demek , cenab-ı hakk'ı (c , c , ) şanına layık ifadelerle yadetmek , yani: Allah'ın zatında , sıfatında ve ef'alinde cemi' nekaisten münezzeh olduğunu ifade etmektir , tahfif etmek , hafifletmek , derin uyumak , daim olmak , süreklilik , bir kimseyi hayatında sena edip övmek

tesbîh ::: tespih

tesbîh ::: ‬tespih

tesbîh ::: (a. i. sebh'den) 1) (c. : tesbîhât)

TESBİH :::

Dâim olmak, süreklilik. * Bir kimseyi hayatında sena edip övmek