Çağdaş Sözlük

Gâzî ~ غازی

Lugat-ı Remzi - Gâzî ~ غازی maddesi. Sayfa: 3 - Sira: 5

Lugat-ı Remzi; Gâzî maddesi. osmanlıcada Gâzî ne demek, Gâzî anlamı manası, Gâzî osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte Gâzî hakkında bilgi. Arapça Gâzî ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada Gâzî anlamı

Lugat-ı Remzi - غازی Gâzî ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

Gâzî ~ غازی güncel sözlüklerde anlamı:

GAZi ::: Din uğrunda harbeden. Cihadda yaralanmış veya harbetmiş olan kimse. Harpte ordunun başına geçen kumandan. Muzaffer olan ve harpten sağ dönen.

gazî ::: ("ga" uzun okunur, a. i. gazâ'-dan. c. : guzât) : 1) gaza eden, ordunun başına geçen, savaşan; savaşdan sağ ve muzaffer dönen. 2) böyle bir ordunun başkumandanı.

Gazî Mustafa Kemâl ::: Atatürk. 3) kadınların gerdanlarına taktıkları ikinci Sultan Mahmud devrinden kalma bir çeşit süs altını.

gazî ::: gaza eden.

GaZi ::: Bir gâziye veya mücâhide yardım edeni, Cenâb-ı Hak mahşerde (gölge olmayan günde) gölgelendirir. (Hadîs-i şerîf-Tergîb-ül-İbâd)

Ey mes'ûd ve bahtiyâr kardeşim! Amel ve ibâdet, niyet ile olur. Kâfirlere karşı savaşa giderken, önce niyeti düzeltmelidir. Ancak, bundan sonra sevâb kazanılır. Muhârebeye (savaşa) gitmekten maksad; Allahü teâlânın ismini, dînini yaymak ve yükseltmek, din düşmanlarını zayıflatmak ve bozguna uğratmak olmalıdır; adam öldürmek, can yakmak niyeti ile cihâda gitmemelidir. Gazâdan selâmetle çıkan gâzi olur, mücâhid olur. Ölen, hâlis şehîd olup, en büyük sevâblara, nîmetlere kavuşur. (İmâm-ı Rabbânî)

Gazi :::


  1. Müslümanlıkta düşmanla savaşan veya savaş yapmış kimse
    Örnek: Gazi Baba, etrafında binlerce gazi ile bir tepede yatardı. Y. K. Beyatlı

  2. Olağanüstü yararlıklar göstererek düşmanı yenen komutanlara devlet tarafından verilen onur unvanı.

  3. Savaştan sağ ve zafer kazanmış olarak dönen kimse
    Örnek: Şimdi İstanbul taklarının yeşil taflanları altından gaziler geçiyor. A. Gündüz

  4. bk. Hayriye altını.

gazi ::: savaşta yaralanan , sağ dönen kimse , din uğrunda harbeden , cihadda yaralanmış veya harbetmiş olan kimse , harpte ordunun başına geçen kumandan , muzaffer olan ve harpten sağ dönen

gazî ::: savaşmış , gaza yapmış

gazî ::: ‬savaşmış

gazî ::: gaza yapmış

gazî ::: (

GAZİ :::

Din uğrunda harbeden. Cihadda yaralanmış veya harbetmiş olan kimse. Harpte ordunun başına geçen kumandan. Muzaffer olan ve harpten sağ dönen