Riyâ ~ رئاء
Lugat-ı Remzi - Riyâ ~ رئاء maddesi. Sayfa: 612 - Sira: 3
Lugat-ı Remzi; Riyâ maddesi. osmanlıcada Riyâ ne demek, Riyâ anlamı manası, Riyâ osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte Riyâ hakkında bilgi. Arapça Riyâ ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada Riyâ anlamı
Lugat-ı Remzi - رئاء Riyâ ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
Riyâ ~ رئاء güncel sözlüklerde anlamı:
RiYA ::: Özü sözü bir olmamak. İnandığı gibi hareket etmeyiş. İki yüzlülük etmek. Gösteriş için yapılan hareket. (Bak: İhlâs)
"); riâ' ::: (a. i.) : (bkz. : riya).
riyâ ::: gösteriş, ihlassızlık.
RiYa ::: Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyuruyor ki:
Veyl (şiddetli azâb) namaz kılanlara ki, namazlarından gâfildirler. Namazı ehemmiyetsiz sayarlar. Riyâkarlık ederler. Namazlarını insanların yanında riyâ ile kılarlar. (Tenhâda yalnız kılınca terk ederler.) Zekât ve âriyet (ödünç) vermeyi de men ederler. (Mü'min sûresi: 4-7)
Dünyâda riyâ ile ibâdet edene, kıyâmet günü, ey kötü insan! Bugün sana sevâb yoktur. Dünyâda kimler için ibâdet ettin ise, sevâblarını onlardan iste denir. (Hadîs-i şerîf-Tebyîn-ül-Mehârim)
Riyâ sâhibinin üç alâmeti vardır. Yalnız iken tembeldir. İnsanlar arasında iken çalışkan ve hareketli görünür. Övüldüğü zaman çok çalışır. Zemmedildiği, kötülendiği zaman çalışmasını azaltır. (Hazret-i Ali)
İbâdetin âfeti; riyâ ile başkalarının işitmesi için ve Allahü teâlâdan başkası için yapmaktır. (Abdullah-ı İsfehânî)
Riya :::
- İnandığı, düşündüğü gibi davranmama, özü sözü bir olmama huyu, ikiyüzlülük.
riyâ ::: gösteriş , ikiyüzlü
riyâ ::: ikiyüzlü
riâ' ::: (a. i.) (bkz. : riya).
riya ::: ikiyüzlülük
RİYA :::