Çağdaş Sözlük

Hilye ~ حلیة

Lugat-ı Remzi - Hilye ~ حلیة maddesi. Sayfa: 460 - Sira: 12

Lugat-ı Remzi; Hilye maddesi. osmanlıcada Hilye ne demek, Hilye anlamı manası, Hilye osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte Hilye hakkında bilgi. Arapça Hilye ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada Hilye anlamı

Lugat-ı Remzi - حلیة Hilye ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

Hilye ~ حلیة güncel sözlüklerde anlamı:

HiLYE ::: Güzel sıfatlar. Süs. Zinet. Cevher. Güzel yüz. * Kılıcın sapındaki veya kınındaki zinet. * Suret. Hey'et. Görünüş.

hilye ::: (a. i.) : 1) süs, zînet, cevher. 2) güzel sıfatlar. 3) güzel yüz. 4) Hz. Muhammed (Aleyhisselâm)'in mübarek vasıflarını ve güzelliklerini anlatan manzum veya mensur eser. [bizde "hilye-i hâkanî" meşhurdur]. 5) g. s. bir yazı sitili.

hilye-i şerîf ::: g. s. Hz. Muhammed (Aleyhisselâm)'in yazı ile yapılmış portresi.

hilye ::: güzel sıfatlar, Peygamberimizi tasvir eden yazılar.

Hilye ::: Hz. Muhammed’in iç ve dış vasıflarını anlatan yazılar. Kelime, "Süs, ziynet, cevher, güzel yüz, güzellikler" anlamında. Hilyelerde Hz. Muhammed’in göz ve saç rengi, şekli, boyunun uzunluğu, konuşması, sesinin tonu, belli başlı tavrı, bedeni ve diğer maddi özellikleri tanımlanır. Mevlid ve mirâciyeler gibi İslamiyet’in gelişme döneminde ortaya çıktı. Osmanlı döneminde yaygınlaşarak orijinal eserler yazıldı. Hilye ismi de bu dönemde verildi.

hilye ::: süs , güzel yüz , güzel sıfatlar

hilye ::: ‬süs

hilye ::: güzel yüz

hilye ::: güzel özellikler

hilye ::: (a. i.) 1) süs, zînet, cevher. 2) güzel sıfatlar. 3) güzel yüz. 4) Hz. Muhammed (Aleyhisselâm)'in mübarek vasıflarını ve güzelliklerini anlatan manzum veya mensur eser. [bizde

HİLYE :::

Güzel sıfatlar. Süs. Zinet. Cevher. Güzel yüz. * Kılıcın sapındaki veya kınındaki zinet. * Suret. Hey'et. Görün

Diğer Osmanlıca Sözlüklerde: